A tegnapi, talán kissé pesszimista hangvételű bejegyzés után, ma két örömhírrel is szolgálhatok. Én legalábbis mindenképp örülök nekik!

Az első, hogy kisütött a nap és egész nap úgy is maradt. Aminek folyományaként a hőmérséklet elemkedett és meg sem állt 16°C-ig. Ebből az következett, hogy már csak egy pulóver maradt rajtam, az is vékony és felgyűrt ujjú. Illetve remek a városban biciklizni! Ami azt illeti egészen hozzászoktam a bicajomhoz; sose gondoltam volna hogy ezzel is lehet bicikliző embereket előzni az utcán (kép az előző linken).

A másik, hogy a postaládámban megtaláltam az első levelet: úgy néz ki, megjött az ösztöndíjam.

És a ráadás: tegnap kiderítettem, hogy az 1912-es stockholmi olimpiai stadion szabadon használható. Ma az is kiderült, hogy tőlem 5,5 km-re van. Estére mindezen info le lesz ellenőrizve :)

Ma voltunk a Nobel múzeumban. Nagyon motiváló, egészen jól összerakott, bár kis alapterületű múzeum! Minden Nobel díjastól található benne egy-egy tárgy, ami a munkájában inspirálta vagy ahhoz kapcsolódik. Így például Mario V. Llosa egyik vizilója vagy Fleming petricsészéje. Emelett minden díjazottat felkérnek, hogy írja alá ... na jó, nem lövöm le a poént!

Ugyanitt kiderült, hogy Alfred Nobel költőnek készült, de apja kutatót nevelt belőle -mindenesetre az irodalmi érdeklődése megmaradt, így lett az irodalmi nobel díj. Az öccse egy közös kísérletben vesztette életét, ekkor apja abbahagyta a kutatást, de Alfred nem és így lett a dinamit -az első biztonságos robbanószer és Alfred vagyonának alapja, valamint a fizikai és kémiai nobel díj. Az ifjú Nobelnek egy hétig volt titkárnője, egy életre levelezőtársa az a nő, aki miatt megalapította a béke nobel díjat. Valamint szív és gyomorproblémái voltak, ami közül az elsőt glicerinnel kezelték -épp azzal, amit ő a dinamitba tett. Ezt annyira nem értékelte, így lett az orvosi nobel díj. Szóval, ha véletlenül úgy alakul és ferenc díj lesz, minden bizonnyal futók, írók és biológusok fogják kapni.

A hétvégét közösen valahol Stockholm mellett, ismerkedéssel fogjuk tölteni. Lesz szauna is :)