Day4. Tegnap azzal fejeztem be, hogy elindultam felkeresni a stadiumot. A google azt mondta, hogy 5,5 km, hát nekiindultam futva, 20 percnek nagyjából jó lesz, a google úgysem pontos. Persze… csak most a másik irányba nem volt pontos. Szóval kb 40 perc múlva megérkeztem (volt abban futás is meg a végén séta is), miközben elhaladtam az egyik hajókikötő és néhány múzeum, színház, etc mellett.

Jut eszembe, ki kell, egészítsem magam. Néhányan jeleztétek –igen helyesen, hogy egy Nobel díj kategóriát kihagytam: a közgazdasági nobel díj később lett alapítva.

Tehát ott tartottam, hogy egészen szép, napfényes Stockholmban haladtam a célom felé. Majd megérkeztem. Kívülről határozottan egy erődítmény benyomását keltette, és csukva volt. Gondoltam, azért megnézem hátha valahol be tudok menni, hiszen azt mondták nyitva lesz. Sikerült is :) Na. Ha valami svéd, akkor ez a stadion az! Tégla és fa. Egy darabig inkább éreztem magam egy középkori arénában (olyan lovag-viadalosban), mint egy atlétikapályán. Aztán felfedeztem, hogy a fa oszlopok 4 színűek és minden színhez egy szimbólum is van rendelve. A szimbólumok között a horogkeresztet meglátva határozottan megörültem! Remélem ismertek annyira, hogy itt most meglepődjetek. Aminek én örültem az egészen konkrétan az volt -tudva hogy a stadion 1912-ben épült-, hogy amikor ezt ideírták, akkor még köze nem volt a nácizmushoz, sokkal inkább egy ősi jelkép volt. Ez és –felteszem –a királyi pár és kísérete számára fenntartott „páholy” együtt azt a határozott érzetet keltette bennem, hogy valóban, ez valami nagyon régi, nagyon komoly hely. Sajnos épp elég rossz állapotban van. A rekortánra nagyon ráférne egy csere, azt hiszem ezen dolgoztak is épp. A fű természetesen gyönyörű, azt hiszem azt nem bántja úgy az itteni időjárás. (Képek később lesznek, tekintve hogy ezúttal futva mentem ki és nem nagyon vittem magammal a kulcsomon kívül semmit.)

Végül haza nagyrészt sétáltam. Eközben meg kellett állapítanom, hogy Stockholm Gyönyörű!!! A legutóbbi, kölcsönzött hasonlathoz visszatérve: Velencének csak egy béna szökőkútja van a szerelmesek számára, Stockholmban legalább 2,5 óra csak a naplemente! Egyébként szökőkút is van. És hídról horgászó ember is (Zsani, Laci). Meg vitorlás a vízen, olyan igazi nagy. Szóval mit mondjak, kicsit beleszerettem. Inkább nevezzük Velencét a dél Stockholmjának.

Ma pedig "megtanultuk" a prezentációs technikákat, a poszterkészítést és a publikálást, tudományos cikk kinézetét. Az egyetemi évek alatt lassan el is felejtettem, mennyire jó is tud lenni jó, érdeklődő és kis közösségben, jó előadó/tanár irányítása alatt brainstormingolni, beszélgetni egy adott témáról. Sőt, kitalálni, hogy mi lehet a fontos egy poszteren, vagy elgondolkozni, hogy különleges esetekben kié az első szerzőség! Gondolom kitaláltátok, hogy úgy éreztem magam, mint a Fazékban a matekórákon! Miért ne lehetne az egyetem is ilyen? És igen, az egyetem van, ahol ilyen. És igen, itt már csak a világ top 15 egyetemről/PhD képzésről van szó. És igen, a Karolinska, ami az orvosi képzést illeti, közötte van.

Az egyik előadásunk a Karolinska doktori képzéséről volt. 4 év egyetemi képzés után lehet oda menni (különleges esetekben ez lehet 4 év BSc), a doktori képzés is 4 év (amiben benne lehet 1 év MSc). És a különösen hangoztatott fő cél, hogy a kutatás minél nagyobb hangsúlyt kapjon. Egy átlagos PhD-s itt 3-4 cikket hoz ki, ami mondjuk, így kicsit soknak tűnik. A kutatás természetesen angolul folyik és a hallgatók 1/3-a külföldi (ezt fel szeretnék tornászni 50%-ra). Azt hiszem nem kell tovább ragoznom.

Illetve egy kicsit beszélgettem a bolgár lánnyal az otthoni kutatásról (ő az övéről, én az enyémről). Ő volt az első, aki egy kicsit több érdeklődést mutatott a kutatás mint téma iránt, annál, hogy „Do you have any project at home?” Talán ezért is nem sikerült különösebben sokat beszélgetnem senkivel sem. Kivéve a svájci lányt, aki szintén gondolkozok, hogy beszerez egy bicajt itt. Valahogy még mindig nem tudok hozzászólni, a legtöbb basic témához: some improvements needed.

Holnap kezdődik a kutatás. Már tényleg. Dobpergés… nem. Még mindig nem kaptam e-mailt. Offtopic: kb megtanultam használni a zotero-t, illetve itt valószínűleg elég sok cikkhez lesz hozzáférésem (bár a koleszban még nem tudtam reprodukálni a web-of-science-hez való hozzáférésemet).

hmm... megint elkezdtem kutatóul beszélni. Ketté kellene szakadni. Mindkét felem, a futós is meg a kutatós is imádná, amit csinál :) I'm a lucky one.